Starta eget företag – Steg för steg

Drömmer du om att starta eget samtidigt som du sitter på en riktigt bra affärsidé är det dags för dig att sätta bollen i rullning. Nu är du bara sju steg från att göra entreprenörsdrömmen till verklighet.

1. Se till att du har en realistisk affärsidé

När du ska starta ditt egna företag är det viktigt att du har en bra och välbeprövad affärsidé.

Innan du slår på stort bör du testa din idé på familj, vänner och professionella inom området du vill företaga inom för att se om det är en idé som är bra på riktigt.

2. Sätt din affärsplan – hur hållbar är den?

I uppstarten av ditt egna företag är det viktigt att du för anteckningar över vad du vill uppnå och vilka mål du har med verksamheten.

Skriv även ner vilken eller vilka strategier du tänker använda dig av för att uppnå de formulerade målen.

Glöm inte heller att det i dagens företagsklimat kan löna sig med en affärsplan som förhåller sig till miljömässiga och socialt hållbara föreskrifter. Tänk även över om du kan kombinera ditt företagande med studier eller din nuvarande anställning för att inte ta för stora initiala risker.

3. Vilken företagsform passar dig och din verksamhet bäst?

När du känner att affärsplanen är färdigslipad och redo för registrering är det dags att bestämma vilket typ av bolag du vill styra.

Vilken bolagsform som passar dig beror helt på dina förutsättningar. Ska bolaget styras tillsammans med en partner och hur känner du inför att stå som ensam ansvarig över företagets skulder?

De här olika företagsformerna kan du välja bland

  • Enskild firma: Passar bra om du har tänkt att driva ett mindre företag på egen hand.
  • Handelsbolag: Som ett mellanting mellan ett aktiebolag och en enskild firma passar handelsbolag för företag med flera delägare. Här finns det inga krav på kapitalinsats.
  • Kommanditbolag: En form av handelsbolag där endast en av företagets ägare behöver vara ansvarig för skulderna medan resten bara behöver ansvara för det egna investerade kapitalet.
  • Aktiebolag: För företag med flera ägare är aktiebolag den vanligaste företagsformen.
  • Övriga verksamhetsformer: Andra sätt att starta eget företag på kan vara genom en ideell eller ekonomisk förening.

4. Välj ett namn

I samma veva som du registrerar ditt företag kan det vara bra att ha tänkt ut ett företagsnamn.

Det är viktigt att det är ett bra företagsnamn – ett namn som fastnar på minnet och som kan relateras till företagets faktiska verksamhet. Människor gillar smarta namn som de själva kan associera och känna anknytning till.

Bra att tänka på inför valet av företagsnamn

  • Välj ett namn med en personlig och professionell prägel.
  • Ett lättare namn är ofta lättare att komma ihåg.
  • Tänk på att namnet ska kunna fungera internationellt.
  • Undvik smala namn och namn som skulle kunna förknippas med andra företag.

När namnet är valt behöver du till sist se till att namnet inte redan är taget. Det gör du i samband med att du registrerar ditt företag.

5. Registrera ditt företag

När du har bestämt vilken bolagsform du vill använda dig av och vilket namn du vill döpa företaget till är det dags att registrera företaget.

Enklast är det att registrera företaget på Verksamt.se.

6. Nätverka, nätverka, nätverka

För att du inte ska behöva känna att ditt egna företagande bara blir ett ensamt slit är det viktigt att du bygger upp ett nätverk som du kan bolla dina idéer och tankar med.

Kolla upp vilka företagarnätverk som finns i ditt närområde eller undersök dina nätverkningsmöjligheter på sociala medier.

Nätverkandet kan sedan leda till viktiga företagskontakter och framtida kunder.

7. Håll koll på finanserna och skapa en budget

Något som är viktigt när du ska starta eget är att du har koll på företagets ekonomi och finansiering från start samtidigt som du gör upp ekonomiska planer för verksamhetens framtid. Det gör du genom att sätta upp en budget.

Budgeten kan antingen vara kortsiktig eller långsiktig beroende på vad du tycker känns bäst och hur mycket du vill ha planerat i förväg.

En väl komponerad startbudget ger dig goda möjligheter att komma på fötter utan att du behöver stöta på obehagliga överraskningar.