Kan man driva eget företag samtidigt som man är anställd?

Ja, du kan driva ett eget företag på sidan om din anställning. Allt fler väljer att spendera yrkestillvaron som så kallade kombinatörer. I Sverige finns det närmare 400 000 kombinatörer och de är viktiga för landets ekonomi.

När hobbyn blir affärsidé

Har du redan en anställning på en arbetsplats du trivs på med arbetsuppgifter du känner att du utvecklas av och samtidigt drömmer om att få göra din hobby på sidan om till en heltidssyssla är kombinatörslivet något för dig.

Då har du en trygg inkomst samtidigt som du får möjligheten att lägga mer tid och fokus på din egna verksamhet på sidan om. Du kan även slippa extern finansiering av ditt företag eftersom du redan har en inkomst genom ditt vanliga jobb.

För att kombinera din anställning med en egen verksamhet på sidan om kan du behöva lägga om i schemat. Många kombinatörer väljer att jobba med sin egna verksamhet på kvällar och helger. Samtidigt väljer många andra att göra om sin heltidsanställning till en deltidsanställning för ännu mer möjlighet att jobba med sitt sidoprojekt.

Viktiga saker att tänka på inför kombinatörslivet

Ska du ta dig an en kombinatörsroll finns det flera viktiga saker att ta hänsyn till.

Verksamheten får inte inkräkta på din anställning

Verksamheten får inte inkräkta på företaget som du redan är anställd på. Kolla upp om du verkligen får bedriva en egen verksamhet på sidan om. Du behöver alltså vara duktig på att hålla din egna verksamhet helt utanför din andra arbetsplats.

Prata gärna med din arbetsgivare innan du sätter igång med din egna verksamhet, för att få godkännande och för lojalitetens skull.

SGI-nivåerna beror på din kombinerade inkomst

SGI-nivåerna, hur mycket du har i sjukpenninggrundande inkomst, beror på hur länge du har haft din anställning. Försäkringskassan lägger nämligen ihop inkomsten från din egna verksamhet och inkomsten från din anställning.

Tänk på! Inkomsten från din anställning räknas bara om du har haft den i sex månader eller mer.

Att hålla koll på SGI-nivåerna är bra om du skulle bli sjuk och behöva sjukpenning eller om du ska få barn och behöver vara föräldraledig.

Pensionen kan bli lägre

När du har en egen verksamhet på sidan om din anställning är det också viktigt att komma ihåg att pensionen kan bli mindre om du går ner i arbetstid på ditt heltidsjobb.

Men misströsta inte, du kan välja att spara privat eller via din sidoverksamhet i stället.

Risken för utbrändhet ökar

Det mentala pendlandet mellan två olika jobb kan vara energikrävande och med en egen verksamhet på sidan om anställningen som du med all rätt brinner för är det säkert alldeles för lätt för dig att råka jobba jämt. Tänk dig för innan och sätt upp planer och rutiner för hur du ska lägga upp ditt arbete för att du inte ska gå in i den berömda väggen.