Hur startar man ett eget företag som ungdom?

När du som ungdom bara väntar på att få starta ditt första egna företag finns det flera olika lösningar att ta till. Du kan till exempel välja mellan att styra dina egna projekt eller ta hjälp av utbildningsinitiativ som Ungt Företagande eller Sommarlovsentreprenörer. Fortsätt läsa och få idéer om hur du ska starta ditt företag.

Ta hjälp av utbildningsorganisationer

För en ungdom som drömmer om en framtid som entreprenör finns alternativet att ta hjälp av utbildningsorganisationer. Här guidar vi dig genom utbildningsorganisationerna i Sverige.

1. Ungt företagande

Ungt Företagande, UF, är en politiskt obunden utbildningsorganisation. Den är kanske en av de populäraste alternativen i Sverige när det kommer till utbildning och företagsamhet. UF har utbildat gymnasieelever till att bli egna företagare och entreprenörer sedan 1980. Sedan 2010 finns orgaisationen också tillgänglig för elever i grundskolan.

2. Ung Drive

På Ung Drive får du som är mellan 15–18 år hjälp med att starta företag och tjäna dina egna pengar under sommarlovet. Här får du hjälp av ett nätverk av erfarna entreprenörer som delar med sig av kunskap och egna erfarenheter för att du ska nå dina mål innan sommaren är över.

Ung Drive finns i flera kommuner runt om i landet. Sök upp din kommun och ansök redan nu.

3. Sommarlovsentreprenörer

För dig som är mellan 15–20 år gammal och är sugen på att starta ett eget företag kan rollen som sommarlovsentreprenör vara något för dig. Här får du chansen att utveckla och göra dina idéer till verklighet tillsammas med andra ungdomar.

Du kan bli sommarlovsentreprenör i flera kommuner runt om i Sverige.

Syssla med flera små projekt samtidigt

Väljer du att syssla med dina egna projekt utan hjälp från utbildningsorganisationer kan det vara en bra idé att arbeta med flera små projekt samtidigt. Genom att göra flera saker samtidigt tjänar du mer pengar, samtidigt som du snabbt märker vilket av projekten som du tycker är roligast. Ska du driva eget är det viktigt att du gör något som du tycker är roligt och faller sig naturligt för dig.

Tips på småprojekt du kan kombinera

  • Anordna fester
  • Sälj kall läsk på stranden
  • Skriv texter
  • Erbjud privatlektioner i ett ämne du är riktigt bra på
  • Köp och sälj begagnade prylar

Slutligen kan det finnas bidrag att söka som företag, vilket kan underlätta finansieringen av företaget under uppstarten.

Kunden har alltid rätt

När du är ung företagare och ny på marknaden behöver du mer än någonsin visa ditt bästa jag genom att visa dig pålitlig med ett gott rykte. En bra policy att sträva efter är att varje kund ska vara så nöjd som möjligt, även om pengar kan gå förlorade.

I slutändan är ditt rykte som egenföretagare viktigare än pengarna som rullar in.

Lär dig av dina misstag

Du kommer inte att göra allt rätt från början. Vägen till entreprenörslivet är många gånger krokig och tuff. Men det betyder också att du får massor med nya erfarenheter och kunskaper.

För att bli en riktigt bra enreprenör måste du våga för att lyckas. Det innebär också att du måste våga misslyckas. Det är inte dig det är fel på utan sättet du gör det på som behöver förändras.

Skaffa en mentor för inspiration och hjälp på traven

Vissa dagar kan kännas inspirationsfattigare och tuffare än andra. Därför är det viktigt att du har tillgång till en mentor som kan fungera som både bollplank och inspirationsgivare. Att driva företag kan kännas ensamt, och då är det bra att ha en nära vän eller pålitlig kollega till hands när det kniper.