Kan man vara föräldraledig när man driver eget företag?

Ja, du kan vara föräldraledig när du driver eget företag. Föräldrapenningen betalas ut för den tid som spenderas med ditt barn och inte för tid du väljer att spendera på företaget.

Så kan du kombinera föräldraledighet och eget företagande

Att ta hand om ett nyfött barn och samtidigt driva företag kan tyckas svårt. Men faktum är att föräldrapenningen är flexibel just för att du ska få din nya vardag att gå ihop.

Du behöver inte ta ut ersättning för hela arbetsdagar

För att vardagen med nytillskottet ska gå ihop med företaget får du på egen hand lägga upp vilka dagar du vill jobba på och vilka dagar du vill vara föräldraledig. Du är inte tvungen att välja hela dagar utan du kan kombinera dina dagar med både jobb och föräldraledighet. Och du kan välja att bara jobba vissa dagar i veckan.

Eftersom föräldrapenningen är flexibel gör det inget om du skulle ha svårt att ta ut din ersättning under längre perioder. Då är det i stället möjligt för dig att dela upp föräldraledigheten i olika perioder.

Om du behöver ändra i schemat

Ibland kommer livet emellan och om du behöver jobba när du har planerat att vara föräldraledig ändrar du det med ett enkelt knapptryck under Mina sidor på Försäkringskassans hemsida.

Skulle du redan ha fått pengar utbetalda behöver du betala tillbaka dem till Försäkringskassan.

När du har haft jobb inplanerat men blev ledig i stället kan du ansöka om ersättning retroaktivt. Det kan du dock bara göra 90 dagar bakåt i tiden.

Hur mycket ersättning får jag ut från föräldrapenningen?

Ersättningen du får från föräldrapenningen grundas i hur mycket lön du kan ta ut från ditt företag. 

Ersättningsnivårerna grundas på olika sätt beroende på vilken företagsform du bedriver

  • Aktiebolag. Ersättningen grundas på lönen du själv tar ut.
  • Enskild firma. Ersättningen grundas på företagets resultat.
  • Handelsbolag. Ersättningen grundas på företagets resultat.
  • Kommanditbolag. Ersättningen grundas på företagets resultat.

För varje nytt barn får du föräldrapenning för 480 dagar. Är ni två vårdnadshavare har ni rätt till halva antalet dagar var. Varje förälder har 90 föräldrapenningsdagar reserverade.

Är du ensam om vårdnaden av ditt barn har du fullständig rätt till alla ersättningsdagar.

Särskilda regler gäller när du har ett nystartat företag

När företaget är nystartat eller om du helt enkelt bara har möjlighet att ta ut en lägre inkomst bestäms din SGI utifrån inkomsten för en vanlig anställd med samma utbildning, erfarenhet och arbetsuppgifter. Har du låg SGI eller ingen alls kan du få föräldrapenning på grundnivå.